Olet jo perillä

Eräänä sumuisena varhaisaamuna katselin ympärilleni levittäytyviä peltoaukeita. Fyysisesti en nähnyt kauas, mutta sisäisesti hahmotin sitäkin syvemmin ympäristöäni.

Mietin, miksi ihmeessä minä haaveilen matkustavani Irlantiin ja tanssahtelevani sumuisilla keijukaisnummilla, kun tämä maisema tässä välittää minulle aivan samanlaista mahdollisuutta sellaisen hetken kokemiseen? Nimittäin se maisema muistutti omaa kuviteltua representaatiotani Irlannista.

Ei tarvitsekaan kulkea kauas ollakseen perillä.

”Tuntuu kuin olisi ulkomailla kun kävelee kaduilla

Ja samalla on enemmän kuin koskaan elossa

Jossain muualla kuin kotona

Siihen oloon melkein pakahtuu”

(Regina – Paras aika vuodesta)

Olen havainnut, että kun katselee tietyllä tapaa ympäristöä, tulee samanlainen tunne kuin todella olisi ulkomailla. Ei tarvita muuta kuin oikeasti pysähtyä katsomaan: nähdä ehdollistumisiensa taakse, olla utelias ja tutkiva, ei arvostella. Sitä kokemusta voisi varmaan kutsua todellisuuden näkemiseksi sellaisenaan (mitä ihmiset taitavat kokea herkemmin uudessa ympäristössä ulkomailla), ei siten kuin on tottunut.

Tiedäthän sen tunteen, kun ulkomailla ollessa on sellainen maaginen olo: kaikki on jännittävää seikkailua, josta riittää kerrottavaa ja muisteltavaa pitkäksi ajaksi. Voisiko se tapahtumarikkauden kokemus johtua juuri siitä, että on enemmän elossa ja läsnä? Toimii enemmän ja ajattelee vähemmän, on hereillä? Kuinka moni tunnustautuu siihen joukkoon, joka käy ulkomailla läpi museot, muttei ole ikinä harrastanut tätä omalla paikkakunnallaan? Aivan niin. Kenties uskallat elää ja toteuttaa itseäsi enemmän yhdennellätoista hetkellä, jonka koet olevan ainutlaatuinen ja korvaamaton?

Tuomas Milonoff ja Riku Rantala kuvaavat matkustamista parhaaksi mahdollisuudeksi olla läsnä tässä hetkessä. Tarvitseeko tämän mahdollisuuden perässä kuitenkaan lähteä yhtään minnekään? Voisiko tämä niin kutsuttu nykyhetki olla saatavilla NYT? Voisiko todellisuuden jo kohdata eikä väistellä sitä?

Kun tarkastelee maailmaa objektiivisesti, se vaikuttaa melko homogeeniselta ympäristöltä: kaikkialla on elämää, luontoa (ei varmaan voisi olla tilaa, jossa ei olisi mitään luonnon ilmentämää?), ihmiset tekevät töitä, rakastavat, vuorovaikuttavat, samat fysiikan lait pätevät kaikkialla… Voidaan siis todeta, ettei elämä ei oikeastaan ole sen kummempaa muualla. On harhaluulo kuvitella, että elämä olisi laadullisesti parempaa jossain toisessa paikassa. Matkustamisen motiivina voikin olla oman elämän tyhjyyden pakeneminen ja paikkaaminen. Suomikin on mielen eksotiikkaa jokaiselle, joka ei täällä asu, kunnes muuttaa tähän lottovoiton maahan, kyllästyy ja kiroilee pakkasella.

Matkakirjailija Paul Therouxin mukaan monet etsivät matkoilta vain parannettua versiota omasta kotipaikastaan. Haetaan parempaa ruokaa, enemmän auringonpaistetta, vähemmän rikollisuutta, halvempaa hintatasoa, tilaisuutta romanssiin. ”Etelä-Ranska on yhtä kuin Florida, paitsi että ruoka on vähän parempaa ja Cannesissa on hankalampaa pysäköidä auto kuin Miamissa.” (Valitut Palat, 7/1984.)

New York, Pariisi, Istanbul, Kapkaupunki, Montevideo, Juneau, Tianjin, Bangkok, Kalkutta, Jokohama, Ljubljana, Montreal, Soul, Mombasa, Lhasa, Timbuktu, Sofia, Minsk, Reykjavik, Santa Cruz, Honolulu, Havanna, Brasilia, Ateena, Toulouse… Onneksi olkoon, olet jo käynyt näissä kaikissa paikoissa! Paraikaa hengität samaa ilmaa, jota edellisten kaupunkien asukkaatkin hengittävät.

Samaa ilmaa, jota jokainen elävä olento hengittää tämän yhteisen pallon päällä.

Tiesitkö universumin (universe) tarkoittavan yhtä laulua?

Ollaksesi Kolumbus sinun ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Sen kuin vain olet hetkessä, joka on samaan aikaan paradoksisesti ensimmäinen ja viimeinen. Et voi astua samaan virtaan kahdesti, kuten Herakleitoskin totesi.

Matkustelu ei tietenkään ole huono idea, päinvastoin. On vain tiedostettava niiden taustalla piilevät motiivit ja oivallettava, ettei portti elossa olemiseen voi sijaita lentokentän terminaalissa. Mekin olemme ulkomaalaisia siinä missä intialaiset tai australialaiset. Kaikki riippuu omista kehyksistä.

Miksi sinä haluat matkustaa ja minne?

Kategoria(t): Filosofia, Maailma, Matkustaminen, Musiikki, Oleminen, Tiedostaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 + 1 =